15.10.2014
Fokus Jana Procházky (Hospodářské noviny )

Jste v čele dozorčí rady budějovického Budvaru. Vytvořil jste si jako Ostravák vztah k jihočeskému pivu?

Ano, velký. Na Bazalech se sice stále nedá koupit, ale jinde již ano. Vždy mě fascinuje například hotelový bar v Minsku, Dillí či v Brazílii. Vždycky když je člověk v zahraničí blízko české ambasády, tak se dá budvar najít. Navíc některé inovace typu belgický kriek či cider Somersby prostě nemají chybu.

Jak dozorování Budvaru časově zvládáte?

Sám jsem si na sebe upletl bič a zavedl měsíční zasedání dozorčí rady, v každém kvartálu – dvakrát v Praze, jednou v Budějovicích. Akcionářem EGAP i Budvaru je ministerstvo zemědělství, takže ty návštěvy spojuji s diskusí o strategii EGAP.

Dříve jste závodně lyžoval, máte na to čas?

Pořád ještě lyžuji, ale letos jsem již přihlásil do BIŽU Jablonec svého syna, takže se pomalu přesunuji z role závodníka do role nervózního otce.

Společně s ekonomem Tomášem Sedláčkem jste se již dvakrát zúčastnil benefiční akce pro nadaci modelky Taťány Kuchařové, kde děláte barmana. Kdo s tím nápadem přišel?

S prvotním velice hrubým nápadem jsem přišel já, rozpracování nápadu bylo společné a zásadní myšlenku spojit síly s Táňou měl Tomáš. Měl jsem z toho trošku obavy – ekonomové a miss, ale my nejme tak úplně normální ekonomové a Táňa rozhodně není typická miss. Byl to každopádně dobrý tah, všechny akce byly úspěšné a přinesly peníze pro seniory a zároveň je to pro všechny i velká zábava.

Jako šéf instituce podporující export se neustále pohybujete v zahraničí, kolika cizími jazyky se vlastně domluvíte?

Jsme finanční instituce, takže veškerá komunikace probíhá v angličtině, případně češtině, ale prezentaci pro Argentince ve španělštině jsem také zvládl. Rusky jsem se učil jen krátce, takže rozumím, ale odpovídám radši anglicky.

© EGAP  2017
Mapa stránek